Handlinger tilknyttet webside

Satellitter

Satellitter er blevet en uundværlig del af vores liv. De bruges til at videresende information over lange afstande, som udsigtspost med det store overblik og de fortæller os, hvor i verden vi er.

sputnikDen første satellit blev opsendt af Sovjetunionen i 1957, den hed Sputnik 1. Siden hen har vi fyldt rummet omkring Jorden med tusindvis af satellitter med hver med deres formål.

En model af Sputnik 1.

Rumkapløbet begyndte det hele

Sputnik var en simpel radiosender, der udsendte signaler med information om tryk og temperatur om bord, som selv en primitiv radiomodtager kunne opfange.

For USA var budskabet dog klart, Sovjet havde slået dem i kapløbet mod rummet. I løbet af nogle få måneder lykkedes det for USA at opsende deres første satellit, og få år senere var de første kommunikationssatellitter opsendt. De kunne sende radiosignaler ligesom Sputnik 1, men havde den egenskab af de kunne modtage signaler fra Jorden, som de kunne videresende til modtagere andre steder på Jorden.

En verden set fra oven

I dag er satellitter så nødvendige for vores liv, at vi normalt ikke skænker dem en tanke, før de stopper med at virke. Vejrbilleder, internet mellem kontinenterne og GPS-navigation er blot nogle af de ting, som afhænger af satellitterne over vores hoveder.

Hubble

Luftpost fra rummet

De første observationssatellitter var med al sandsynlighed spionssatellitter. Da digitale kameraer ikke var udviklet endnu, måtte man bruge gammeldags film, der blev sendt tilbage til Jorden i små kapsler. 

Det blev dog hurtigt muligt at sende billedinformation direkte med radio, hvilket åbnede for vejrdata og kortlægning på en helt anden skala.

 

Rumteleskopet Hubble i kredsløb om Jorden.

 

Moderne astronomi

Rumteleskopet Hubble har taget mange af de billeder, du finder her på rummet.dk. Telskopets placering i rummet gør, at det kan tage billeder, der kan konkurrere med de store jordiske teleskoper, selv om det kun er 1/4 så stort.

 

Menu